Delte mavemuskler

Rectus diastase er den latinske betegnelse for delte mavemuskler.

Betegnelsen omhandler forøgelsen af delingen af vores bindevæv imellem de lige mavemuskler- dette bindevævsstrøg hedder Linea Alba.
 
I forhold til at vurdere hvorvidt ens mavemuskler er delte, er der uenighed iblandt forskellige studier- generelt siges det at over 2 fingres afstand eller over 2,5 cm vil være en deling. Det skal dog siges at idet der ikke er konsensus, er dette ikke særlig specifikt, og derfor ikke noget man bør gå meget op i.
 
Ydermere er det værd at nævne at vores mavemuskler aldrig har været helt samlede, bindevævet der ligger i midten har vi hele livet, og det er meget få der undersøger hvor stor en afstand de har inden fx. en graviditet. Derfor er det også svært at sammenligne når man ikke kender udgangspunktet.
pregnant, belly, pregnancy-493699.jpg
gravid
Under en graviditet vil det være helt naturligt og nødvendigt at denne øgede deling opstår for at der skal være plads til den voksende baby.
 
Det vurderes at formentlig 100% af gravide har delte mavemuskler ved fødslen, og 55-60% har delte mavemuskler 6 uger efter fødslen.
 
Man kan derfor sige der intet unaturligt er ved delingen, og det er faktisk mere normalt at have den på dette tidspunkt, end ikke at have en deling.
Der er ikke fundet evidensmæssig sammenhæng mellem delte mavemuskler og smerter i lænderyg/bækken, svagere bækkenbund eller øget risiko for inkontinens eller nedsunket underliv.
 
Oplever man disse udfordringer er de nok i højere grad forbundet med graviditet, fødsel, manglende søvn, manglende bevægelse, dårligere/mindre varieret kost, ensformige siddestillinger og mange andre ting kroppen bliver udsat for under/efter en graviditet.
 
Der er ikke stærk evidens for træning til at samle delte mavemuskler, her er det formentlig i højere grad tid der spiller en rolle. Dog er der mange andre gavnlige effekter af træning, og musklers funktion og vævets styrke vil forbedres.
træning
Hvilken slags træning  der er bedst og hvordan den skal foregå er der desværre ikke et enkelt svar på. Det kommer helt an på dit udgangspunkt, dine præferencer og selvfølgelig også dine mål.
 
Derfor vil der aldrig være et “one size fits all program” til genoptræning. Noget der er vigtigt at huske er dog at man gradvist skal øge sværhedsgraden af sin træning, ellers vil man ikke rykke sig.
 
Er du i tvivl eller er der noget du har spørgsmål til ift. dine mavemuskler eller din efterfødselskrop så er du meget velkommen til at booke en tid eller kontakte mig herunder:
Kilder:
Kristian Bradsted kursus: motion og styrketræning for gravide og nybagte mødre
Finn Bøjsen-Møller- Bevægeapparatets anatomi